همشهری آنلاین - بهاره خسروی : صبحانه یا به قول طهرانیهای قدیم نیمچاشت از آن دست وعدههای غذایی است که طرفداران آن حد وسط ندارند یا علاقهمند خوردن صبحانه با همه تشکیلات عریضوطویلش هستند یا وعده صبحانه را لازم نمیدانند و توجهی به آن ندارند. در تهران قدیم کسانی که دستشان به دهانشان میرسید اغلب برای وعده صبحانه، نان و پنیر یکی دو استکان چای دیشلمه میخوردند و پشت بند آن یکی دو پک قلیان میکشیدند و در پایان با یک استکان چای دیشلمه مراسم صبحانهخوری بهپایان میرسید. اما مردم کمبضاعت و فقیر صبحانه به نان خالی بدون چای یا چند استکان چای با آبنبات و کشمش اکتفا میکردند.
قصههای خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید
غذای صبح را خودت بخور!
البته این عشق به صبحانه فقط به چند روایت شفاهی محدود نمیشود و در مورد اهمیت آن در میان اهالی پایتختنشین، روایتهای تاریخی زیادی نقل شده است. قهرمان میرزا عینالسلطنه در «روزنامه خاطرات عینالسلطنه» از وعده صبحانه با عنوان «ناهار قلیان» یاد میکند. علتش هم کوتاهی حد فاصل صبحانه تا ناهار بود. چون عدهای وعده صبحانه را به خوردن یک یا دو استکان چای و چند لقمه نان و پنیر و قلیان یا چپق کشیدن محدود میکردند و در عوض وعده ناهار را مفصلتر از صبحانه میخوردند.
اما سفره صبحانه اغنیا و اعیان طهرانی حسابی خوش رنگ و لعاب و پر از خوشمزههای دوستداشتنی بود. نان و پنیر، کره، مربا، پنیر، شیر و تخم مرغ از خوراکیهای جدا نشدنی نیم چاشتهای اعیان بود. البته بسته به ذائقه اهل خانه یا در شرایط پذیرایی از میهمان، کباب، کله پاچه، آش شلهقلمکار و حلیم هم به سفره صبحانه اضافه میشد.
در واقع صبحانه از آن دست وعدههای غذایی جدا نشدنی و مهم از سبک زندگی مردم طهران قدیم محسوب میشد. ضربالمثل مهمی میان بیشتر طهرانی رایج است که : «صبحانه را خودت بخور، ناهار را با دوستت بخور، شام را برای دشمنت بگذار! »
-
پژوهشگر غذاهای تهران: خوراکها عامل کاریابی و ارتباط مردم بود | طهرونیها چه میخوردند؟ | غذاهای اصیل پایتخت را بشناسید
-
گفتوگو با کارشناس غذا و داور مسابقههای آشپزی: چطور یک خوراکی در پی تصاحب جایگاه اشکنه و آش تهرانیهابود؟ | وقتی آشپزیهای کوچه بازاری رونق گرفت
-
آداب مهربانی ساکنان تهران قدیم | از «دهان چشان» تا «تکه همسایگی» و «لقمه مفتکی» | هوس غذا به دل هیچکس نماند
-
ماجرای خواندنی دو آشی که قدیمیهای تهران میپختند | روایت یک تاریخپژوه و تهرانشناس را دراینباره بخوانید
-
مربی و کارشناس آشپزی ایرانی: فینگرفود و پیتزای ایرانی هم داریم| تهران مهد غذاهای فراموششده است
-
روایت یکی از نوادگان مظفرالدینشاه درباره غذای تهرانیهای قدیم و آداب مهمانداری؛ از دلمه لذیذ تا غذاهای فصلی فراموششده
-
اینفوگرافیک | ۱۰ خوراکی ثبت ملی شده پایتخت را بشناسیم | ۸۰۰ سال قبل نان لواش در تهران چگونه پخته میشد؟
نظر شما